Les nostres històries

Banys de bosc

La Marta és una veïna del Serradell que organitza unes experiències inoblidables de connexió amb la natura: els banys de bosc de Silvae. Una pràctica de benestar d’unes dues hores de durada, que es pot fer de manera individual, en parella o en grup, i que sempre recomanem als hostes de la nostra casa rural a l’Alta Garrotxa.

Millores en la pista d'accés

L’hivern de 2021 l’Ajuntament de Sales de Llierca ha arreglat els desperfectes de la pista d’accés al Serradell des de Sadernes. La pista ha quedat en un estat excel·lent de cara a les temporades de primavera i estiu, i ara mateix és l’accés recomanat per a tots els hostes de la nostra casa rural a l’Alta Garrotxa.

Una nevada per recordar

El dia que marxaven els darrers hostes de la temporada de Nadal va començar a nevar a l’Alta Garrotxa… i dies després Filomena ens ha portar una nevada que no oblidarem.
Si vens al Serradell durant l’hivern, estarem molt atents a les previsions meteorològiques i t’informarem sobre l’estat de les pistes d’accés.
Visita el nostre perfil a Instagram per veure totes les fotos de la impressionant nevada del gener de 2021.

Bori Sa, centre de meditació zen

Al Serradell, uns dels nostres veïns més propers, a uns 2 quilòmetres de distància, són els integrants de l’escola Kwan Um de Zen de Catalunya amb el seu centre de retirs a l’Alta Garrotxa. A Bori Sa ofereixen pràctica diària i retirs mensuals de meditació zen, amb programes que estan oberts a qualsevol persona independenment de la seva experiència prèvia. Si t’interessa la meditació, aprofita la teva estada al Serradell per coneixe’ls!

La 'station-wifi' del Serradell Ponent

Marie Bendler és una pintora i escultora francesa, enamorada del Serradell i de l’Alta Garrotxa des de la seva primera estada a la casa, al 2010, i que des de llavors ens ha visitat vàries vegades. És l’autora de la ‘station wifi’ que ella mateixa va instal·lar sobre la llar de foc del Serradell Ponent: una composició de pedres de l’Alta Garrotxa decorades a mà, i inspirada en els betils de l’antiguitat (pedres que éren objecte d’adoració perquè es creia que contenien vida divina). Al Serradell Llevant ens ha deixat un parell dels seus amulets gràfics.

Cancel·lat l'aplec de Gitarriu

Normalment el primer dissabte del mes de octubre celebrem junt a l’església de Sant Andreu de Gitarriu el tradicional ‘aplec’, al qual estan convidats els veïns i amics de l’Alta Garrotxa. Aquest any, les restriccions per limitar la propagació de la COVID-19 ens obliguen a cancel·lar la convocatòria. Esperem poder-vos convidar a una edició molt especial el 2021!

Protegint el patrimoni local

El 20 de juny uns desaprensius han descalçat i arrencat l’enorme pedra de molí que fa generacions que coronava el coll de Faja, a només mig quilòmetre de distància del Serradell. Afortunadament, els hem pogut aturar quan estaven a punt d’endur-se aquesta petita peça del patrimoni de l’Alta Garrotxa. Aquí podeu veure la pedra i la creu de Faja abans de l’intent de robatori. Properament i amb l’ajuda de l’Ajuntament de Sales de Llierca tornarem a col·locar la pedra al seu lloc, convenientment assegurada per impedir-ne el robatori.

Primers hostes després del confinament

Ja a les darreres fases del confinament, El Serradell va reobrir per rebre els primers hostes de la mateixa regió sanitària de Girona: la meravellosa família de la Pat i l’Ale, que s’han allotjat durant més d’un mes al Serradell Llevant . Ens han donat un cop de mà en moltes coses (com el muntatge de la piscina!) i han deixat la seva petjada en molts petits detalls. Els trobarem a faltar. Moltes gràcies per ajudar-nos a superar les difícils setmanes d’aquesta primavera!

Ovelles en transhumància

A principis del mes de juny hem rebut els pastors del projecte Arkàdia: en Víctor té un ramat d’ovelles que preserva el costum ancestral de la transhumància. Els mesos freds de l’hivern, els pastors traslladen el ramat al cap de Creus, prop del mar, buscant unes temperatures més temperades; quan amb la calor l’herba fresca comença a desaparèixer de les terres baixes, el ramat puja als prats dels Pirineu per passar l’estiu. En una direcció o altra, les ovelles passen sempre per l’Alta Garrotxa. Les esperem un altre cop a l’octubre!

Camins de desconfinament

Durant els mesos de confinament, la xarxa de senders Itinerànnia (2.500 km de camins senyalitzats a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i l’Empordà) ha impulsat el repte #caminsdedesconfinament a Instagram i Facebook, amb l’objectiu d’aconseguir al menys una fotografia d’un camí de cada municipi per on passen els senders de la xarxa (en total són 108!). El Serradell hi ha participat amb fotografies de camins d’Itinerànnia que passen per Sales de Llierca.

Milloren els accessos i la senyalització

Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Sales de Llierca, aquest mes de març ha millorat la senyalització per arribar al Serradell a les dues pistes d’accés (a Sadernes i Sales), amb la instal·lació de banderoles indicatives. El mes de febrer, l’Ajuntament també va arreglar els desperfectes a les pistes causats pel temporal Glòria. Ara mateix, les dues pistes són practicables per a qualsevol vehicle.

La campana de Gitarriu

Xavier Pallàs ha fet un inventari dels 180 campanars de la Garrotxa que inclou una descripció arquitectònica i notes històriques. D’acord amb la seva investigació, al segle XVIII Gitarriu encara conservava dues campanes, que van desaparèixer durant la Guerra Civil. El 1960 s’hi va col·locar una de nova, que va patir algun intent de robatori; per això, el 1975 la campana es va traslladar al poble empordanès de Pont de Molins, on continua tocant des del campanar de l’església parroquial.

Excursionista: prudència a la muntanya

Els Bombers de la Generalitat han enviat un helicòpter per col·laborar en les tasques de recerca d’una excursionista perduda a l’Alta Garrotxa, molt a prop del Serradell, a qui li ha sorprès la nit i no han pogut trobar fins al matí següent, feliçment sana i estàlvia. Segueix sempre aquests consells en les teves sortides a la muntanya.

Monasteri budista per una setmana

Durant una setmana hem tingut un nombrós grup de monjos budistes allotjats i practicant al Serradell. Els monjos procedien de Plum Village, la primera comunitat monàstica fundada pel mestre zen Thich Nhat Hanh (Thay) als països occidentals. Per nosaltres ha estat un honor i tota una experiència. Gràcies per la visita!